Header image

LA MAISON DE L’ EUROPE “BYRON”

Διεύθυνση: Οδός Προύσσης 20, 16232 Βύρων -- Adresse: Rue Proussis 20, 16232 Byron -- Τηλ./Tel. 210-7658804 -- Email: eurobyron@eurobyron.eu
 
 
 
 

 
 
Δελτίο Τύπου για το ταξίδι στην Καλαβρία


Byron

ΤΟ  ΣΠΙΤΙ  ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ  «ΒΥΡΩΝ»
Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Σπιτιών της Ευρώπης (FΙΜΕ)

LA   MAISON   DE  L’ EUROPE   “BYRON”
Membre de la Fédération Internationale des Maisons de l’ Europe (FIME)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 Μαίου 2013 και 12 Μαίου 2013 το προγραμματισμένο ταξίδι μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «ΒΥΡΩΝ» στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση του μέλους της Γραμματείας κ. Φλωρεντία Φύκατα και μετά από μεγάλη προετοιμασία και οργάνωση του κ. Σωτηρίου Τόνα, εκπαιδευτικού, ο οποίος δίδαξε την Ελληνική  γλώσσα στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης μεταξύ 2003 και 2008.

          Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Συλλόγου μας ήταν οι Σταύρος Βαρδαλάς, Πρόεδρος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Αντιπρόεδρος και τα μέλη και οι φίλοι μας Βούλα Σταυροπούλου, Βασιλική Μουρίκη, Λυδία Ψιλοβίκου, Ευάγγελος Παναγόπουλος, Βούλα Γεωργακοπούλου, Αργυρώ Βαρδαλά, Ελίνα Ματαράγκα, Γιάννης Γένοβας, Αναστασία Γεωργιάδου, Νίκος Ραυτόπουλος, Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, Μαίρη Τριανταφύλλου, Νίκος Παπασταύρου, Φανή Παπασταύρου, Ασπασία Αηδονοπούλου, Γιώργος Τσάμης, Όλγα Μανιώτη, Βασιλική Μουτσοπούλου, Μαίρη Σταθέα, Βασίλης Ακριτίδης, Παρασκευή Ακριτίδου, Μαίρη Καποτά, Χριστίνα Καποτά, Δέσποινα Ρήγα, Ευανθία Μαυρομμάτη, Βασιλική Λεβέντη, Πέτρος Μπεράτης, Ηλίας Ρουσάκης, Μάρω Ρουσάκη, Σωτήριος Τόνας και Χρυσούλα Ρασσιά.

          Η αναχώρηση έγινε από το κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την Τρίτη 7 Μαίου, το μεσημέρι, με κατεύθυνση την Πάτρα, όπου και η Ομάδα επιβιβάσθηκε στο φέρρυ μπώτ για το Μπάρι με άφιξη την επομένη Τετάρτη 8 Μαίου το πρωί. Στην συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το Ρήγιο, στον Ορθόδοξο καθεδρικό ναό του οποίου, ο Ορθόδοξος ιερέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μεσίνα πατήρ Δανιήλ Καστρούτσι τέλεσε πασχαλινή δέηση για το Σύλλογό μας με ψάλτες τους Γιώργο Γεωργακόπουλο, Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου και Γιώργο Τσάμη, μετά δε καταλύσαμε στο ξενοδοχείο μας στο Ρήγιο. Στον Ιερό Ναό μας υποδέχθηκε επίσης και η Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων του Ρηγίου «Μεγάλη Ελλάδα» αρχιτέκτων κυρία Μαρία Χαπάλογλου. Μετά τις σχετικές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις έγινε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

          Την επομένη ημέρα Πέμπτη 9 Μαίου  πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη στο ελληνόφωνο χωριό Ροχούδι, ένα καινούργιο παραθαλάσσιο όμορφο χωριό, μετά την καταστροφή από κατολισθήσεις του παλιού Ροχουδίου, όπου συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο κ. Αυγουστίνο Ζαβετιέρι και με ηλικιωμένους Ελληνόφωνους και κυρίως με τον κύριο Σαλβατόρε, που μας μίλησε σε άπταιστα ελληνικά (γκραίκα) για την ζωή και την ιστορία του τόπου του. Μετά τις εκατέρωθεν ομιλίες αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

          Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στο ελληνόφωνο χωριό Μπόβα, παλαιά πρωτεύουσα της Καλαβρίας, επάνω σε ένα δύσβατο βουνό με οφιοειδείς στενούς δρόμους, μέσα σε μια καταπράσινη βλάστηση, όπου όμως μαρτυρείται η άνθηση και ο πλούτος άλλων εποχών. Εκεί, μετά μια σύντομη περιήγηση της πόλης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην εκκλησία της πόλης με τον Δήμαρχο κ. Σαντίνο Καζίλε, ο οποίο ανακοίνωσε στα μέλη της αντιπροσωπείας μας ότι το Δημοτικό του Συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα με την συμπαράστασή του προς την δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία, εγχείρισε δε το ψήφισμα αυτό στον Πρόεδρο κ. Σταύρο Βαρδαλά, ο οποίος του ανταπέδωσε τα καθιερωμένα αναμνηστικά δώρα.

          Μετά κατευθυνθήκαμε προς την παραθαλάσσια πόλη Μπόβα Μαρίνα, μια πόλη γεμάτη ζωντάνια και κίνηση με όμορφα κτίρια και γραφική παραλία, όπου μας ανέμενε μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση από τον Σύλλογο των Ελληνόφωνων «Ο Γιαλός του Βούα» με την Πρόεδρό του κυρία Αντονέλλα Καζίλε και τον Γενικό Γραμματέα παιδίατρο κ. Τίτο Σκουϊλάτσι. Μετά τις προσφωνήσεις, παιδιά της ελληνόφωνης αυτής πόλης έπαιξαν διάφορα σκέτς, ενώ προβλήθηκαν και δύο μικρού μήκους ταινίες με θέμα την ζωή στην πόλη των ελληνοφώνων. Μετά από αυτά έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.  Ακολούθησε δείπνο προς τιμή των μελών της αντιπροσωπείας μας, που οργανώθηκε από την τοπική σχολή μαγειρικής και τους μαθητές της το οποίο συνδυάστηκε με μουσική των ελληνόφωνων, αλλά και με μουσική και τραγούδια μελών μας υπό τον μαέστρο Πέτρο Μπεράτη και τους καλλίφωνους της παρέας Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου, Γιώργο Γεωργακόπουλο και Γιώργο Τσάμη.

          Η επόμενη ημέρα Παρασκευή 10 Μαίου διατέθηκε ολόκληρη για την επίσκεψή μας στο κατ’ εξοχήν ελληνόφωνο, αλλά απομονωμένο χωριό Γκαλλιτσιανό, που σήμερα ανήκει στην δικαιοδοσία του διπλανού χωριού Κοντοφούρι. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος του Κοντοφούρι κ. Γκιουζέπε Φώτη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελληνόφωνων κ. Ραφαέλο Ρόντα. Εκεί επισκεφθήκαμε το μουσείο της πόλης αυτής, τον καθεδρικό καθολικό ναό, τον ορθόδοξο ναό, που εγκαινίασε πριν λίγα χρόνια ο πατριάρχης Βαρθολομαίος και το μικρό θέατρο, ενώ το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα με μουσική και τον γνωστό χορό «ταραντέλλα» στο κέντρο του χωριού, μεταξύ δε των χορευτών ήταν και 80χρονοι ελληνόφωνοι κάτοικοι του χωριού, όπως ο παραγωγός τοπικού οίνου κ. Αγκοστίνο, αδελφός του κ. Σαλβατόρε από το χωριό Ροχούδι.

          Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο Γκαλλιτσιανό και μετά τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις με τον Αντιδήμαρχο του Κοντοφούρι κ. Γκιουζέπε Φώτη και την ανταλλαγή των καθιερωμένων αναμνηστικών δώρων, ήρθαν οι Πρόεδροι των ελληνόφωνων Συλλόγων «Αρχαιολογική Ομάδα ‘’Η Βάθεια της Αμυγδαλιας’’» με τον Πρόεδρό του κ. Φράνκο Μαγλαβίτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Παλαιός Κόσμος» και ο Σύλλογος Νεολαίας «Κοίταξε γύρω σου», προσφώνησαν τα μέλη της αντιπροσωπείας μας και παρέδωσαν στον Πρόεδρο κ. Σταύρο Βαρδαλά αναμνηστικά δώρα, ενώ προς όλους αντιφώνησε ο Πρόεδρος και τους παρέδωσε Ευρωπαϊκούς επαίνους και το μετάλλιο του Συλλόγου μας.

          Το απόγευμα και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα να επισκεφθούμε τα άλλα χωριά Λοκροί και Γέρακας, γιατί και τα μουσεία τους, αλλά και οι αρχαιολογικοί τους χώροι ήταν κλειστοί, διατέθηκε για περιηγήσεις στην πόλη του Ρηγίου.

          Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 11 Μαίου και πριν την αναχώρησή μας για το Μπάρι, προκειμένου να επιβιβασθούμε στο πλοίο για την Πάτρα, επισκεφθήκαμε σε μουσείο του Ρηγίου, τα χάλκινα αγάλματα του Ριάτσε, όπου μας ξενάγησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ρηγίου «Μεγάλη Ελλάδα» κυρία Μαρία Χαπάλογλου.

          Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι όλη η υπό τον γιατρό και Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Ελληνοφώνων «Γιαλός του Βούα» κ. Τίτο Σκουιλάτσι, ο οποίος μας υποδέχθηκε με τους συνεργάτες του και μας συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις μας, οργάνωση και θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας μας, που οφειλόταν στην προσωπική αγάπη και εκτίμηση του εκπαιδευτικού μας κ. Σωτηρίου Τόνα, χωρίς την μεσολάβηση του οποίου η επίσκεψη δεν θα είχε το αναμενόμενο πετυχημένο αποτέλεσμα, μας έκαμε να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε δικά μας χωριά με δικούς μας ανθρώπους, τους οποίους εκτιμήσαμε για την ελληνικότητά τους και υποσχεθήκαμε ότι θα τους επισκεφθούμε και πάλι.                                                 

 

ΑΘΗΝΑ, 18 ΜΑΙΟΥ 2013


 
       © Eurobyron 2013