Header image

LA MAISON DE L’ EUROPE “BYRON”

Διεύθυνση: Οδός Προύσσης 20, 16232 Βύρων -- Adresse: Rue Proussis 20, 16232 Byron -- Τηλ./Tel. 210-7658804 -- Email: eurobyron@eurobyron.eu
 
 
 
 

 
 
Μήνυμα με την ευκαιρία του εορτασμού της ΗΜΕΡΑΣ της ΕΥΡΩΠΗΣ 2013

           Αγαπητά μέλη,
           Αγαπητοί φίλοι, 


           Η λεγόμενη οικονομική συγκυρία εξακολουθεί και μας καταδιώκει. Μέτρα συνεχώς λαμβάνονται για αναδιαρθρώσεις και για νέα ξεκινήματα. Η απουσία κάθε ουσιαστικής μελέτης και ενημέρωσης για το εισαγόμενο νέο καθεστώς διαβίωσης των πολιτών στην χώρα μας έχει γίνει μια εδραιωμένη κατάσταση. Περιφρόνηση, λοιπόν, στους πολίτες, περιφρόνηση στην ύπαρξή τους, περιφρόνηση στην ίδια την ζωή τους. Και όλοι μας δεχόμαστε τα βάσανα αυτά, γιατί περί βασάνων πρόκειται, αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα, παθητικά και με εκπληκτική ανοχή και σιωπή. Και όλοι μας περιμένουμε : τι περιμένουμε : κάποια ελπίδα ; κάποια ακτίδ
α φωτός για μια στοιχειώδη ευημερία ; κάποια καλυτέρευση του μέλλοντός μας ; Μα ένα αισιόδοξο, ένα καλύτερο μέλλον δεν κτίζεται πάνω στην καταστροφή και στην κατακρήμνιση των όσων έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα για να ζούμε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα.


           Τυχόν λανθασμένοι μηχανι- σμοί, που διαστρεβλώνουν την ευθύτητα και την εντιμότητα της δημόσιας ζωής δεν διορθώνονται χωρίς μελέτη των προβλημάτων, χωρίς τον εντοπισμό τους και χωρίς την προοπτική μιας διαρκούς, βραδείας, αλλά σταθερής μεταβολής, η οποία, μόνο έτσι, μπορεί να έχει σαφείς βάσεις και σταθερές ρίζες, για να ευδοκιμήσει. Όλα τα μέχρι τώρα λαμβανόμενα απότομα και ισοπεδωτικά μέτρα, που καλούνται αναδιαρθρωτικά μέτρα, αλλά δεν είναι, δεν θα έχουν άμεσο ευμενή αντίκτυπο, αλλά θα φέρουν μια προσωρινή διαιώνιση κακών καταστάσεων σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.


           Με τις σκέψεις αυτές δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε απαισιόδοξα συναισθήματα. Απλά ανησυχούμε γιατί βλέπουμε συνεχώς να λαμβάνονται μέτρα από οικονομολόγους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) διεθνούς κύρους, τα οποία, όμως, οδηγούν σε ομολογημένη από αυτούς τους ίδιους αποτυχία με ανεπανόρθωτες βλάβες στην κοινωνική μας συμβίωση. Και η ανησυχία μας αυτή επιτείνεται γιατί δεν παρατηρούμε να διαγράφεται στο άμεσο μέλλον καμιά σωστή και σταθερή κατεύθυνση προς τους στόχους, προς τους οποίους είχαν στραφεί εδώ και δεκαετίες οι οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης, μιας Ευρώπης της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας και όχι της λιτότητας και των στερήσεων, της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού.


           Με τους οικονομολόγους αυτούς και τους ηγέτες, που τους ακολουθούν καταστρέφεται η σύγχρονη Ευρώπη και από αυτούς τίθενται βόμβες στα θεμέλιά της. Για να προλάβουμε τα δεινά αυτά, αποφασίσαμε αυτή την φορά να μην ασχοληθούμε με τα θέματα της Ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.


           Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα θέματα του μέλλοντος της ζωής μας, από πλευράς υγιεινής διαβίωσης και ομαλού κοινωνικού περιβάλλοντος. Με την βιοποικιλότητα. Ο Έλληνας νομοθέτης έχει ορίσει ότι βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζώντων οργανισμών κάθε προέλευσης, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των χερσαίων, θαλασσίων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων. Στην ευρύτερή της έννοια, όμως, η βιοποικιλότητα περιλαμβάνει το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μας περιοχής. Η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση ειδών, που ενδεχομένως δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη, μειώνει την σταθερότητα των οικοσυστημάτων, αλλά και στερεί τον άνθρωπο από ουσίες, που πιθανώς να αποδειχθούν πολύτιμες για την προστασία της υγείας του, όπως φάρμακα για την αντιμετώπιση σπανίων ασθενειών.


           Όπως, όμως, έχει λεχθεί, σήμερα όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος μας είναι πολύ πιο πλούσιος από ότι εκτιμούσαμε κατά το παρελθόν. Όμως, λεηλατείται τόσο πολύ από την ανθρώπινη δραστηριότητα, που τα μισά από τα είδη ίσως εξαφανισθούν στο τέλος του αιώνα μας. Αυτές οι δύο αντιτασσόμενες αλήθειες – το απρόσμενο μεγαλείο και ο υποτιμημένος κίνδυνος - έχουν καταστεί επιτακτικά σαφείς κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων δεκαετιών έρευνας για την βιολογική ποικιλότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν νέες μέθοδοι για την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς αυτό να αντιστρατεύεται την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη. Το εξαιρετικά ευαίσθητο και εξειδικευμένο αυτό θέμα θα διαπραγματευθεί μαζί μας ο καθηγητής κ. Βασίλειος Κωστόπουλος, ο οποίος διαθέτει σημαντική πείρα πάνω στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη μας. Με μεγάλη ευχαρίστηση θα τον ακούσουμε το Σάββατο 18 Μαίου 2013, ημέρα κατά την οποία θα εορτάσουμε, όπως παραδοσιακά εορτάζουμε κάθε χρόνο, την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2013.


           Σας περιμένουμε.


                                                   Αθήνα, 29 Απριλίου 2013                    

                                                       ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΔΑΛΑΣ

 

 


 
       © Eurobyron 2013